Torba Baggizmo i pametni novčanik Baggizmo Wiseward, dijelom su financijski realizirani putem Kickstarter kampanja, kojima se uglavnom financirala proizvodnja u Hrvatskoj.

Prva kampanja, za torbu Baggizmo, uspješno je realizirana na Kickststaru u 2015. godini, kada je grupno financiranje u Hrvatskoj bilo u povojima, i za mnoge druge start-upove ova je uspješna kampanja bila ohrabrenje za vlastiti pokušaj financiranja.

U drugu kampanju Baggizmo se otisnuo u 2017. godini, gdje je na Kickstarteru predstavio pametni novčanik Wiseward, a čija je isporuka prve serije poslana korisnicima sredinom svibnja ove godine.

Baggizmo - the only everday carry bag you will ever need

01.06. 2015. Baggizmo započinje svoju prvu Kickstarter kampanju koja nakon 37 dana uspješno završava prikupljanjem 126% cilja, odnosno s 44.120 USD sakupljenih od ukupno 443 podržavatelja.

Ovo je prva je hrvatska Kickstarter kampanja u zahtjevnoj kategoriji “Design”. To je prvi projekt hrvatskog produkt dizajna koji se odlučio zaobići manjak interesa u zemlji za investiciju u inovativne proizvode, usmjerivši se za testiranje i lansiranje proizvoda na moćnom američkom Kickstarteru, koji ujedno omogućuje i značajnu medijsku vidljivost i privlačenje investitora.

Cilj kampanje je skupiti fond od 35.000,00 USD u svrhu pokretanja proizvodnje zasnovane u Hrvatskoj.

U prvih 24 sata kampanje Baggizmo je ostvario više od 20% od ukupnog cilja, budžeta kojeg je skupljao u kampanji na Kickstarteru.

Dva tjedna pred završetak kampanje na Kickstarteru ostvareno je 74% od ukupnog cilja. Kampanja je od samoga početka imala stabilan rast, međutim streloviti uzlet dogodio se nakon objavljenog članka na Mashable.com, utjecajnog svjetskog medija za digitalnu kulturu i tehnologiju. Nakon toga slijedi objava i na designboom, globalnom mediju o dizajnu te se vijest o Baggizmu proširila međunarodnim internetskim medijima.

Baggizmo kampanji odazvao se značajan broj hrvatskih podržavatalja od kojih je najveći broj podržao projekt kupnjom manjih promotivnih materijala (poput blokića, majice i sl.) ili pak donacijom. Najveći odaziv kupnjom torbe stigao je sa tržišta USD-a, zatim sa Azijskog tržišta te tržišta Ujedinjenog Kraljevstva i Europe.

Prva kampanja Baggizma imala je vrlo dobar odjek u medijima, kako hrvatskim, tako i globalnim. Odnose s javnošću i medijima vodila je Tatjana Bartaković koja je svojim naslovom “Baggizmo – the next frontier in wearing tech” zasigurno jasnije pozicionirala Baggizmo u područje nosive tehnologije.

Na panelu sudjeluju: Izvorka i Ladislav Jurić (Baggizmo), Robert Pašičko (Crowdfunding Akademija), Luka Piškorič (Poligon, SLO), Tatjana Bartaković (Narativ), Marina Paulenko (Organ Vida) te moderator Saša Fišter (glavni urednik Zimo.hr).

“Crowdfunding – izađimo iz lokalnog na globalno!”
KREATIVNA EKONOMIJA U PRAKSI

Tijekom prve kampanje Baggizmo zapaža nerazumijevanje od strane velikog dijela novinara i javnosti, pa 01.07.2015. zajedno s Crowdfunding Academy organizira panel diskusiju kojom svoje iskustvo dijeli s timovima koji se pripremaju za svoje kampanje, a užoj i široj javnosti prenosi značaj platformi za grupno financiranje u razvoju hrvatskog gospodarstva.

Ciljevi događaja:

· Informirati medije o ključnim pojmovima crowdfundinga i konkretnog postupka doniranja; ukazati da je to sastavni dio suvremenog modela poduzetništva;

· Predočiti suvremeni model poduzetništva uz potporu zajednice (Kickstarter kao začetnik ovog modela);

· Predočiti značaj ovih projekata za hrvatsko gospodarstvo i društvo općenito o njegovom značaju (pokretanje proizvodnje, zapošljavanje, izvoz, kreiranje pozitivnog imidža zemlji i izgradnja identiteta)

· Prezentirati uspješan model slovenskog Poligona

· Promovirati nove modele suradnji i principa lead by example u Hrvatskoj

Baggizmo Wiseward - wallet meets gadget

14.07.2017. Baggizmo započinje svoju drugu Kickstarter kampanju koja nakon 30 dana uspješno završava prikupljanjem 112% cilja, odnosno s 39.303 USD sakupljenih od ukupno 423 podržavatelja.

Baggizmo je jedini start-up s područja nosive tehnologije iz Hrvatske koji se je probio na američkom Kickstarteru, a čiji su dizajn i integrirana tehnologija u cijelosti razvijani u Hrvatskoj.

Cilj kampanje jest skupiti fond od 35.000,00 USD u svrhu pokretanja proizvodnje zasnovane u Hrvatskoj.

U prvih tjedan dana Baggizmo je ostvario već 50% od sveukupnog cilja, budžeta kojeg je skupljao u kampanji na Kickstarteru.

Kampanja je od samoga početka imala stabilan rast, no različite okolnosti (poput izlaska konkurentskog novčanika na drugoj platformi, slab odaziv stranih medija i sl.) utjecali su na usporenje rasta u drugom dijelu kampanje. Povećanjem aktivnosti putem društvenih mreža i direktnim marketingom prema Kickstarter stalnim podržavateljima, Baggizmo je ostvario veći rast u zadnjem dijelu kampanje.

Najveći broj podržavatelja u kampanji kupili su Baggizmo pametni novčanik, ali je značajan broj i onih koji su podržali projekt već s 5 USD.

Iako je i ova kampanja imala dobar odaziv medija, postignut je manji doseg, jer se nisu odazvali veći globalni mediji. U odnosu na 2015. godinu, mediji su promijenili svoj stav prema objavljivanju vijesti o tehnološkim projektima s platformi grupnog financiranja te su za objavu tražili dostavu funkcionalnog prototipa koji Baggizmo nije imao razvijen u fazi kampanje. Iz tog razloga Baggizmo je svoje aktivnosti usmjerio primarno prema društvenim mrežama i direktnom marketingu, a tek sekundarno prema PR aktivnostima.

Nakon završetka Kickstarter kampanja, postavljanje proizvoda
u prednarudžbu preko platforme Indiegogo Indemand te
vlastite mrežne stranice getbaggizmo.com